Marriët Smit-Hoekstra pakt hoofdprijs IICH Groningen

Enorme blijdschap en tegelijk ook ongeloof straalden van het gezicht van Marriët Smit-Hoekstra, nadat ze enkele minuten daarvoor de Rabobank Grote Prijs van het IICH Groningen op haar naam had geschreven. De 34-jarige amazone uit het Friese Mildam zat het de afgelopen dagen niet echt mee, omdat haar paard Duco Z niet liep zoals ze graag zou willen. Maar op het juiste moment kreeg de tienjarige ruin als het ware vleugels. Zonder fouten en met de snelste ronde van de avond greep de amazone de hoofdprijs in een kolkend Martiniplaza in Groningen en kon ze een bedrag van 7050 euro mee naar Friesland nemen.

Wat een geweldige apotheose kende het eerste concours hippique van IICH Groningen in een met ruim 2500 toeschouwers volle Martiniplaza. Een barrage die het dolenthousiaste publiek op de banken bracht en ook nog eens een Nederlandse overwinning kende. Marriët Smit-Hoekstra klopte de in Nederland wonende Canadese ruiter Brian Woldering-Walker met slechts zeshonderdste van een seconde. Ze schreef daarmee de zestigste editie van het ooit in Veendam begonnen IICH Groningen op haar naam. Met Duco Z versloeg ze de vier andere barragedeelnemers in een bloedstollende eindronde van de Rabobank Grote Prijs IICH Groningen. Parcoursbouwer Louis Koninckx tekende voor een pittig en selectief basisparcours, waar het grootste deel van de 46 starters het behoorlijk moeilijk mee had. Gevestigde namen als Jur Vrieling (Holwierde), Albert Zoer (Echten), Mel Thijssen (Sevenum) en Wout-Jan van der Schans maakten allen één of meerdere fouten en werden voortijdig uitgeschakeld. Van de vijf barragedeelnemers beet Brian Woldering-Walker het spits af. De Canadees, die al vier jaar in De Harskamp woont en getrouwd is met de in de provincie Groningen opgegroeide amazone José Woldering, zette direct de toon. Met Chaccoletto, een elfjarige ruin, ging hij prima rond en liet de klok staan op 32.35 seconden. De in Slochteren wonende Amanda Slagter reed vervolgens ook foutloos en klokte 32.72.

Toen kwam Smit-Hoekstra, die alles uit de kast haalde. Korte wendingen, snelle lange lijnen en foutloze sprongen. Alles leek te lukken met Duco Z, hetgeen zich vertaalde in de snelste tijd: 32.29 seconden. Na haar rit was er al een ontlading van vreugde, maar de winst was nog niet binnen. De deze week zo succesvolle Hessel Hoekstra (Enschede) zou nog roet in het eten kunnen gooien, maar zijn tienjarige KWPN ruin Jayton weigerde eenmaal en dus greep Hoekstra naast de zege. Toen ook de Henk Frederiks (Wapserveen) met de elfjarige KWPN hengst Impian D een fout maakte, was de winst voor Smit-Hoekstra binnen.

Dolblij nam ze in de uitrijbak de felicitaties in ontvangst. “Je weet niet half hoe blij ik hiermee ben. De afgelopen dagen liep mijn paard helemaal niet goed, geen fut en vanavond dacht ik er dan maar het beste van te maken, maar hij ging geweldig”, aldus de stralende Friezin. “Hij reageerde zelfs vlak voor de wedstrijd raar op het hoofdstel, zodat ik dat in allerijl nog heb gewisseld. Maar in de ring was hij fantastisch. Ik kan het zelf nog niet geloven.” Smit-Hoekstra heeft eenmaal eerder met Duco Z een grote prijs gewonnen. “Maar deze is zo mooi”, straalde ze.

De amazone heeft het paard al zes jaar en eerst reed echtgenoot Herman Smit hem. Later kreeg Marriët hem onder het zadel. “Dit paard geeft mij zoveel mooie dingen in mijn carrière, dat had ik nooit verwacht. Ik heb ook veel aan Herman te danken. Die heeft het paard eigenlijk opgeleid en ook deze week heeft hij enorm geholpen, door op de kinderen te passen.”

Waar de Friezin puur geluk uitstraalde, uitte voorzitter Aaldert de Vrieze van de organiserende Stichting Ruitersport Noord-Nederland zich ook positief over het concours. “Ik ben heel tevreden, mooie sport, mooi publiek en geen ongelukken. We hebben met de verhuizing naar Martiniplaza een

grote stap gezet en het is ons heel goed bevallen. We hopen in de toekomst meer publiek te krijgen op de andere concoursdagen en via Martiniplaza hebben we een hele mooie uitstraling van ons concours.”

Voor Martiniplaza-directeur Willem de Kok is het concours een mooie uitbreiding van het amusements- en sportaanbod. “Ik ben blij dat wij in onze range topsport nu ook de hippische sport hebben kunnen bijschrijven. Vooraf hadden we ons als doel gesteld dat het geslaagd zou zijn wanneer organisatie, deelnemers en paarden zich in Martiniplaza thuis zouden voelen. Dat is erg goed gelukt”, aldus De Kok.

De afgelopen dagen waren alle ruiters en grooms vol lof over de accommodatie en dat geeft de Stichting Ruitersport Noord-Nederland het juiste gevoel om de komende jaren verder te gaan in Groningen.

Hoekstra zet zegereeks voort in finale 1.40

Hessel Hoekstra uit Enschede moest er in de finale even op wachten, maar zijn geduld werd beloond. In de eerste barragerit van de 1.40 finale zette hij met VDL Legodermus PP een scherpe tijd, 34.04 sec. neer, maar dat betekende allerminst winst. Er kwamen namelijk nog twaalf combinaties na hem. Maar zijn geduld werd beloond. Het lukte niemand onder die tijd door te duiken. Lauri Touw (Biddinghuizen) met Jewel kwam voor een volle hoofdring van Martiniplaza in Groningen een rit later in de buurt met 35.72. Daarna kwam niemand meer foutloos rond, tot de laatste rit. Lars Schröder (Tubbergen) lukte het alle hindernissen feilloos te nemen en met een forse spurt trachtte hij ook nog de snelste ronde te klokken, maar dat lukte niet. Met zijn 36.47 moest de man uit Tubbergen genoegen nemen met de derde plaats.

Pim Mulder (Dalfsen) gaf in de finale over 1.40 alles en dat was niet voor niets, want met Lothagravin greep hij de winst in de De Romein Group Prijs. Van de 32 starters in het basisparcours drongen er vijftien door tot de barrage en daarin kwam de ontknoping pas laat. Drie combinaties waren al foutloos geweest toen Siebe Leemans (Oost West en Middelbeers) een gooi naar de eerste plaats deed. De man die kort daarvoor de winst in de 1.35 finale greep kwam met Bijoux Della Torretta razendsnel uit de startblokken en bleef het tempo hoog houden. Uiteindelijk dook Leemans een halve seconde onder de tijd van Harrie Wiering (Overlangel), die tot dan de snelste was. Leemans klokte 24.97 seconden. Het bleek echter niet voldoende. Pim Mulder, die in de 1.35 rubriek achter Leemans eindigde, zinde op revanche en kreeg die ook. In 24.95 rondde hij de barrage af en dat betekende de winst met tweehonderdste van een seconde verschil met Leemans.

Greep hij mis in de 1.30 finale, in de 1.35 eindstrijd werd Siebe Leemans wel winnaar. Dat de 17-jarige ruiter uit Oost West en Middelbeers een aanstormend talent is, liet hij al diverse malen zien. Ook in Groningen heeft het publiek er kennis van kunnen nemen, want Leemans won in een prachtige barragerit de finale in de Van Geel Groep Prijs. In de tabel A rubriek over 1.35 m. ging Leemans razendsnel rond met achtjarige KWPN merrie Karamella. Snel waar het kon, en krappe wendingen waar het moest, zo reed Leemans in de elfde barragerit naar de overwinning, met een tijd van 24.71.

Even leek het niet genoeg te zijn, want in de dertiende en voorlaatste rit deed Pim Mulder nog een verwoede poging onder Leemans uit te komen. Op zevenjarige ruin Incredible Z ging Mulder snel van start en leek halverwege iets sneller dan Leemans. Maar uiteindelijk kwam Mulder iets tekort, hij kwam ook foutloos uit de ring, maar met een tijd 24.94 en werd tweede. Als derde eindigde Suzanne Tepper (Holwierde) met PMF / 2Join Hartford, een twaalfjarige ruin. Tepper zette de klok op 26.09 seconden stil.

In de ochtend was Hilde Veenstra ongenaakbaar. De amazone uit Drachtstercompagnie zegevierde eerder deze week ook alenkele malen en zaterdagochtend zelfs tweemaal. Ze won met Daniella de Ruitersport Veendam Prijs over 1.30 m. en met After Pleasure Toltien, de Onlinebouwers.nl Prijs over 1.20 m. Vooral die laatste overwinning ging leverde de nodige emoties op, want de negentienjarige After Pleasure Toltien nam met deze zege afscheid van de wedstrijdsport en krijgt vanaf nu rust. Veenstra pinkte na afloop een traantje weg.

Bas Moerings geeft visitekaartje af

Met een prachtige en vooral ook snelle rit gaf Bas Moerings (Roosendaal) vrijdagavond alle concurrenten in barrage van de zwaarste rubriek, de Energystock Prijs, over 1.45 m. voor volle tribunes het nakijken. Hoewel er nog zeven belagers achter hem in de ring kwamen, bleef de snelle tijd van Moerings, 27.28 seconden, overeind. Daarmee gaf de ruiter met zijn negenjarige merrie-schimmel Kivinia zijn visitekaartje af voor de Grote Prijs Rabobank die zaterdagavond op het programma staat. De 23-jarige Mel Thijssen (Sevenum) deed nog een verwoede poging sneller te zijn, maar zij strandde op ruim één tiende van een seconde: 27.40 seconden.

Internationaal parcoursbouwer Louis Koninckx had met zijn team voor het basisparcours een selectieve proef neergezet, dat door deelnemers binnen 58 seconden afgelegd moest worden. Dat het een pittige opgave was voor velen, mocht ook wel, want het was tevens de tweede kwalificatie voor de Grote Prijs. Van de 52 combinaties wisten negen door te dringen tot de beslissende barrage.

Publieksfavoriet Jur Vrieling (Holwierde) strandde in zijn eerste optreden met één springfout en een seconde wegens tijdsoverschrijding. Ook Albert Zoer (Echten) greep naast de beslissende ronde, net als Leon Thijssen (Sevenum) en Wout-Jan van der Schans (Nijkerk).

Van de negen barragedeelnemers mocht Robert Vos (Wierden) het spits afbijten, maar op de voorlaatste hindernis ging er een balk af. In de tweede rit mocht Bas Moerings zijn best doen en hij ging niet zo snel van start, zodat hij tussen hindernis twee en drie een korte wending kon maken. Daar won hij tijd en ook richting laatste lijn draaide hij kort en dat leverde hem een tijd van 27.28 seconden op.

Ommenaar Hendrik-Jan Schuttert deed als derde een poging de winst te grijpen, maar ook zijn paard, Indekann HK, wierp een balk af. Amanda Slagter, die in haar eigen stad een thuiswedstrijd reed, kwam voor het enthousiaste publiek wel foutloos uit de ring, maar haar tijd 28.72 was onvoldoende om Moerings van de eerste plek te stoten.

Dat gelukte ook de enige niet-prof in het gezelschap, Weite Oldenziel uit Grolloo, niet. Met de prachtige schimmel Ofichem’s Finn kwam Oldenziel zonder fouten tot 29.04, genoeg voor de vierde plaats. “Niet gek voor een hobbyruiter toch?”, lachte de man uit Grolloo tevreden bij de huldiging.

De Duitse Stephi de Boer, snelste in het basisparcours, kwam ook niet aan de tijd van Moerings en hetzelfde gold voor de foutloze Kevin Jochems die zesde werd.

Moerings was na afloop blij. “Dit paard is een echte winnaar, het heeft mij al heel veel mooie momenten gebracht. Als zevenjarige kwam ze in de WK finale in Lanaken met slechts één foutje, ik ben tweede geworden in het NK voor zevenjarigen”, aldus Moerings, die het paard zelf heeft gefokt. “Het heeft een heel mooi plekje in ons hart en misschien is het later mooi voor de fokkerij. Maar eerst komt zaterdag de Grote Prijs en daarin hoop ik ook goed te presteren.”

De eerste winnaar van de voorlaatste dag werd vrijdagochtend Dennis van den Brink. Hij zegevierde in de Steelhead Stables Prijs, een tabel A wedstrijd direct op tijd over 1.20 m. Met Jignipes Eickenrode, een negenjarige KWPN ruin, nazaat van de bekende hengst VDL Zirocco Blue, reed Van den Brink (Nijkerkerveen) foutloos als 24ste van de totaal 72 starters. Zijn tijd van 54.90 bleek niet meer te achterhalen voor de andere deelnemers. De Belg Dries Dekkers kwam in de laatste fase van de wedstrijd nog het dichts in de buurt. Op Kornadsky D'Harduemont van hij tot 54.94, uiteindelijk goed voor de tweede plek.

Later op de vrijdag wist Mariet Smit-Hoekstra (Mildam) de Alu Noord Prijs te pakken. De tabel A rubriek over 1.30 m. met barrage reed Smit in de beslissende fase met For Chacco Tn in een tijd van 29.01 sec. Ook de tweede plaats ging naar een Nederlandse combinatie, Pim Mulder met Incredible Z. zijn tijd was net iets langzamer dan die van Smit-Hoekstra: 30.12 seconden.

De Martiniplaza Prijs werd een prooi voor een van de buitenlandse deelnemers: de uit Ierland komende Shane Dwan. Hij reed de 1.35 m. proef direct op tijd met Cascalino 7 in 49.61 seconden en dat was genoeg om de concurrentie van zich af te houden. Van die tegenstanders wist Siebe Leemans (Oost West en Middelbeers) het dichts in de buurt te komen. Leemans reed met Plopsa Blue Z naar een tijd van 51.32 seconden.

Aan het einde van de avond werd een showrubriek verreden, om de Groninger Ondernemers Prijs. In dit “Speel Uw Spel” ging het er om dat deelnemers zoveel mogelijk hindernissen springen binnen een bepaalde tijd en via het foutloos nemen van de hindernissen levert punten op. Meest succesvol voor een geweldig publiek was Mel Thijssen. Met Jarizona van de Muggenhoek behaalde zij 1525 punten, net zoveel als Berber Dijkman, maar Thijssen was sneller en mocht na afloop 1500 euro als eerste prijs incasseren.

Zaterdag is de slotdag van het zestigste Internationaal Indoor Concours Hippique Groningen. Er staan vanaf 9.00 uur ‘s morgens zes rubrieken op het programma met een internationaal startveld. Topwedstrijd is de Grote Prijs Rabobank, waarin alle toppers van het concours aan de start komen.

Wiljan Laarakkers veertig jaar actief bij IICH

Het zestig jarig concours IICH Groningen begon ooit in de Sorghvliethal in Veendam en van de huidige ruiters die deze week in Martiniplaza in de ring komen, is Wiljan Laarakkers de man die daar ook al reed. Vrijdagmiddag reed Laarakkers in de barrage van de Alu Noord Prijs over 1.30 m. foutloos in de barrage naar een prima vijfde plaats. Veertig jaar geleden maakte hij bij het IICH zijn internationale debuut in de Sorghvliethal en bepaald niet zonder succes. Laarakkers, die tegenwoordig in het Limburgse Ottersum woont, schreef toen de Grote Prijs Veendam op zijn naam. Hij weet het zich nog precies te herinneren.

“Wij hadden een loonbedrijf en waren dag en nacht aan het werk. Veendam was mijn eerste grote concours en was voor het eerst langere tijd van huis. We hadden een oud vrachtwagentje gekocht, waarmee we de paarden naar Veendam reden. Die wagen kostte toen een paar honderd gulden, nu rijd je met paardentrailers van een half miljoen euro van concours naar concours. Het is niet meer voor te stellen.”

Niet alleen de vrachtwagen, ook het paard waarmee Laarakkers veertig jaar geleden de Grote Prijs op zijn naam schreef, kende een heel andere prijs dan nu voor goede springpaarden betaald moet worden. “Ik had toen Orlando onder het zadel, een paard dat ik had gekocht voor 1.500 gulden. En daar won ik toen de hoofdprijs mee”, vertelt Laarakkers nog enthousiast. Die editie van 1984 was bijzonder succesvol voor de ruiter, want op de finaledag won hij ook de Lichte Tour en werd tweede in de Midden Tour. “Dat was voor mij echt niet normaal. Ik was voor het eerst dagen van huis en had toen zo’n succes.”

Dan verhaalt Laarakkers over de destijds zesjarige Up-to-Date, waarmee hij toen de Lichte Tour won. “Mat dat paard won ik twee jaren later de wereldbekerwedstrijd bij Jumping Amsterdam en won toen een auto van 75.000 gulden. Toen ik die wedstrijd had gewonnen kon ik overal rijden. Ik ben overal op concours geweest. Ik heb zelfs mijn vrouw Joan Scharffenberger op concoursen ontmoet. Ze reed als Amerikaanse ook veel buitenlandse concoursen. Ik kwam haar voor het eerst tegen bij het concours in Zuidlaren toen we in de kelderbar van café De Paris in Zuidlaren elkaar troffen.”

In de afgelopen veertig jaren heeft Laarakkers amper een concours van de Stichting Ruitersport Noord-Nederland gemist. “Ik weet dat ik één van de concoursen moest overslaan vanwege droes, maar in de afgelopen veertig jaar heb ik ze bijna allemaal gereden.”

Wanneer Laarakkers de herinneringen naar boven haalt, noemt hij de stalling van de paarden. “Die werden in de beginperiode gestald in stands tussen balken. Ze konden niet eens liggen, maar paarden slapen ook staande, dus dat was niet zo’n probleem. En inrijden ging in een opblaasbare tent en we reden de wedstrijden in de Sorghvliethal. Dat was destijds heel sfeervol. Daarna gingen we naar Zuidbroek en dat werd een hele verbetering. En nu, veertig jaar na mijn debuut in de Sorghvliethal rijd ik in Martiniplaza. Het is hier echt perfect.”

Wiljan Laarakkers veertig jaar actief bij IICH

Het zestig jarig concours IICH Groningen begon ooit in de Sorghvliethal in Veendam en van de huidige ruiters die deze week in Martiniplaza in de ring komen, is Wiljan Laarakkers de man die daar ook al reed. Vrijdagmiddag reed Laarakkers in de barrage van de Alu Noord Prijs over 1.30 m. foutloos in de barrage naar een prima vijfde plaats. Veertig jaar geleden maakte hij bij het IICH zijn internationale debuut in de Sorghvliethal en bepaald niet zonder succes. Laarakkers, die tegenwoordig in het Limburgse Ottersum woont, schreef toen de Grote Prijs Veendam op zijn naam. Hij weet het zich nog precies te herinneren.

“Wij hadden een loonbedrijf en waren dag en nacht aan het werk. Veendam was mijn eerste grote concours en was voor het eerst langere tijd van huis. We hadden een oud vrachtwagentje gekocht, waarmee we de paarden naar Veendam reden. Die wagen kostte toen een paar honderd gulden, nu rijd je met paardentrailers van een half miljoen euro van concours naar concours. Het is niet meer voor te stellen.”

Niet alleen de vrachtwagen, ook het paard waarmee Laarakkers veertig jaar geleden de Grote Prijs op zijn naam schreef, kende een heel andere prijs dan nu voor goede springpaarden betaald moet worden. “Ik had toen Orlando onder het zadel, een paard dat ik had gekocht voor 1.500 gulden. En daar won ik toen de hoofdprijs mee”, vertelt Laarakkers nog enthousiast. Die editie van 1984 was bijzonder succesvol voor de ruiter, want op de finaledag won hij ook de Lichte Tour en werd tweede in de Midden Tour. “Dat was voor mij echt niet normaal. Ik was voor het eerst dagen van huis en had toen zo’n succes.”

Dan verhaalt Laarakkers over de destijds zesjarige Up-to-Date, waarmee hij toen de Lichte Tour won. “Mat dat paard won ik twee jaren later de wereldbekerwedstrijd bij Jumping Amsterdam en won toen een auto van 75.000 gulden. Toen ik die wedstrijd had gewonnen kon ik overal rijden. Ik ben overal op concours geweest. Ik heb zelfs mijn vrouw Joan Scharffenberger op concoursen ontmoet. Ze reed als Amerikaanse ook veel buitenlandse concoursen. Ik kwam haar voor het eerst tegen bij het concours in Zuidlaren toen we in de kelderbar van café De Paris in Zuidlaren elkaar troffen.”

In de afgelopen veertig jaren heeft Laarakkers amper een concours van de Stichting Ruitersport Noord-Nederland gemist. “Ik weet dat ik één van de concoursen moest overslaan vanwege droes, maar in de afgelopen veertig jaar heb ik ze bijna allemaal gereden.”

Wanneer Laarakkers de herinneringen naar boven haalt, noemt hij de stalling van de paarden. “Die werden in de beginperiode gestald in stands tussen balken. Ze konden niet eens liggen, maar paarden slapen ook staande, dus dat was niet zo’n probleem. En inrijden ging in een opblaasbare tent en we reden de wedstrijden in de Sorghvliethal. Dat was destijds heel sfeervol. Daarna gingen we naar Zuidbroek en dat werd een hele verbetering. En nu, veertig jaar na mijn debuut in de Sorghvliethal rijd ik in Martiniplaza. Het is hier echt perfect.”

Succesvolle dag voor jeugdige Hilde Veenstra in Martiniplaza

Wright klopt Jur Vrieling met halve seconde

Hoewel de Ier Conan Wright donderdagavond de barrage van de 2Join Prijs, de zwaarste rubriek, nipt voor Jur Vrieling op zijn naam schreef, was het de jeugdige Hilde Veenstra uit Drachtstercompagnie die de aandacht trok. Op de eerste internationale dag van het Internationaal Indoor Concours Hippique Groningen greep de 18-jarige amazone de winst in de eerste internationale wedstrijd van deze zestigste editie. Of dat nog niet genoeg was schreef ze ook de tweede wedstrijd op haar naam, de Aannemersbedrijf Koen Meijer Prijs. In diezelfde wedstrijd greep Veenstra ook nog eens de vierde prijs. Gerben Morsink uit Enschede wist in de vooravond de kwalificatie voor de medium tour over 1.35 m op zijn naam te schrijven.

De Ier Conan Wright zorgde voor een geweldig slot op de donderdagavond in Martiniplaza. De Ier wist in een spannende barrage Jur Vrieling uit Holwierde het nakijken te geven. Het scheelde een halve seconde, maar die viel uit in het voordeel van de Ier. Met JSH Ice Man wist Wright in de voorlaatste barragerit zijn schimmel foutloos naar de snelste tijd te sturen: 27.96 seconden. Vijf ritten daarvoor had Jur Vrieling met Lhynara een tijd neergezet van 28.50 seconden. Daarmee was hij op zijn beurt ruim een seconde van een seconde sneller dan Pim Mulder (Dalfsen), die in de rit daarvoor 29.53 neerzette. Uiteindelijk bleek die tijd goed voor de derde plaats.

Van de 55 combinaties die in het basisparcours waren gestart, reden er uiteindelijk elf deelnemers de barrage. De 2Join Prijs was de eerste kwalificatie voor de Grote Prijs Rabobank die zaterdagavond de climax van het IICH Groningen vormt.

In de eerste kwalificatie wedstrijd voor de finale van de medium tour, een tabel A parcours direct op tijd, was het Gerben Morsink uit Enschede die de winst greep. Lange tijd had Albert Zoer (Echten) uitzicht op de winst in deze Autobedrijf Meijer Prijs, maar in het tweede gedeelte van de wedstrijd waren er toch nog enkele combinaties die sneller zonder fouten rond gingen. Uiteindelijk was het Morsink die met Colina Z als snelste combinatie uit de ring kwam. De man uit Twente kwam tot een tijd van 53.99 seconden. “Ik had het geluk dat ik pas tegen het einde in de ring kwam en vanaf de kant een aantal combinaties heb kunnen bekijken. Daardoor kon ik zien wat de snelle lijnen waren. Ik heb een geweldig paard dat zelf ook geen fouten wil maken. De proef lag mij wel en het paard ook”, lachte Morsink. “Colina Z is een eigen gefokt paard. Hij is nu tien jaar en komt van één van onze beste merries. Ik heb er een geweldig paard aan”, aldus Morsink.

Op de tweede plaats kwam de Engelse Sally Hopkinson met Fadograaf in 55.55 en derde Sytze Van Dellen uit Opende met Kevin in een tijd van 55.86 seconden. Zoer eindige uiteindelijk als zesde.

Eerder op de dag had de 18-jarige Hilde Veenstra uit Drachtercompagnie de eer de eerste internationale rubriek, de Bust Hoveniers Prijs, in Martiniplaza op haar naam te schrijven. De frêle amazone was de enige dame die zich bij de prijsuitreiking mocht opstellen. Met de zestienjarige KWPN merrie Daniëlla reed ze de snelste ronde in de small tour, direct op tijd over hindernissen van 1.30 m. “Het ging prima. Ik was verbaasd dat ik alleen maar mannen achter mij had bij de prijsuitreiking”, aldus de tevreden amazone die lof had voor de organisatie. “Alles is hier prima voor elkaar. Echt tot in de puntjes verzorgd”, liet de amazone weten. Met haar tijd van 51.85 seconden bleef ze anderhalve tel voor op Eric ten Kate uit Geesteren. Hij kwam met Jr Rag tot 53.23 en werd

tweede. Derde werd Wout-Jan van der Schans, de routinier uit Nijkerk, die met Habrina zijn foutloze rit in 54.65 afrondde.

Een rubriek later zegevierde Veenstra opnieuw. De regerend Nederlands Kampioen bij de Junioren kwam in de Koen Meijer Prijs tot de winst met haar 19-jarige schimmel After Pleasure Toltien. Een prachtig resultaat, zeker toen bekend werd dat Veenstra met deze schimmel haar laatste wedstrijden in Martiniplaza rijdt. Ze gunt de merrie na het IICH Groningen rust en zal haar niet meer in wedstrijden uitbrengen.

Internationale ruiters gereed voor IICH Groningen

Met dressuur- en springwedstrijden in het kader van de KWPN Hengstencompetitie is IICH Groningen afgelopen dinsdag aan de laatste week van het concours begonnen. Komende dagen staan vooral in het teken van de internationale deelnemers en de organisatie werkt toe naar de climax van het concours. Woensdagavond is de showavond in het kader van het 60-jarig bestaan van het IICH, donderdag tot en met zaterdag vormen wat de springsport betreft het hoogtepunt van het evenement. Dan komen de internationale ruiters en amazones in de ring voor hun springwedstrijden. Onder hen veel Nederlandse deelnemers. De organiserende Stichting Ruitersport Noord-Nederland is blij met de komst van de Nederlandse topruiter Jur Vrieling uit Holwierde. Vrieling staat ingeschreven voor zowel het één sterren- als ook het twee sterrenconcours. Vrieling neemt vijf paarden mee naar Groningen en dat betekent dat hij drukke dagen heeft tijdens deze eerste week van het nieuwe jaar.

Vrieling rijdt voor het één sterrenconcours twee paarden in Martiniplaza: Chopano CDL en Cherie FZ. Voor de twee sterrenwedstrijd brengt Vrieling drie paarden mee: zijn huidige toppaard Griffin van de Heffink, waarmee hij onlangs de wereldbekerwedstrijd in Mechelen reed, El Rocco en Jourdain VDL. De laatste is een negenjarige ruin die Vrieling in Mechelen bepaald niet onverdienstelijk het internationale debuut liet maken.

Andere toppers die in de ring komen zijn onder meer Leon en Mel Thijssen uit Sevenum. Leon heeft in het verleden zowel in binnen- als buitenland vele Grote Prijzen op zijn naam geschreven. Dochter Mel lijkt haar vader achterna te gaan en ook zij heeft inmiddels al klinkende resultaten achter haar naam staan.

Grote naam uit het verleden is Wout-Jan van der Schans (Nijkerk), een Nederlandse topper die nog steeds prima presteert in het internationale hippique wereldje. Hij zal in Groningen zeker een gooi doen naar de winst in de Grote Prijs, komende zaterdagavond.

Een greep uit de andere deelnemers van vaderlandse bodem: Suzanne Tepper (Holwierde), Renate Beuving (Orvelte), Jack Ansems (Sint-Oedenrode) en de broers Job en Weite Oldenziel uit Gieten en Grolloo. Verder maken Chantal Regter (Assen), Hendrik-Jan Schuttert (Ommen), Albert Zoer (Echten) en Siebe Leemans (Middelbeers) en Dennis van den Brink (Nijkerkerveen) hun opwachting. Ook Hessel Hoekstra uit Lelystad is in het internationale veld present. In de afgelopen dagen was hij diverse malen succesvol in de nationale rubrieken.

Het zijn niet alleen Nederlanders die om de winst strijden, in Martiniplaza komen deelnemers uit vele landen uit in de internationale rubrieken. Vanuit Ierland staan onder meer Conan Wright en Conor Drain op de deelnemerslijst. Ook staan uit ruiters en amazones uit Duitsland, België, Noorwegen en Canada op de deelnemerslijst. In totaal zijn er tien nationaliteiten vertegenwoordigd bij deze zestigste editie van IICH Groningen, dat al voor kerst is begonnen.

Voorzitter Aaldert de Vrieze van de Stichting Ruitersport Noord-Nederland hoopt dat de komende dagen qua publiek een “volle bak” in Martiniplaza zal opleveren. “Dan hebben we echte topsport in huis en de deelnemers staan garant voor spannende wedstrijden”, aldus De Vrieze, die tevreden terugkijkt op de afgelopen concoursdagen. “Met zo’n nieuwe locatie als Martiniplaza is het altijd spannend hoe het gaat verlopen, maar we zijn als organisatie erg tevreden. Ruiters en publiek zijn erg tevreden en dat is heel belangrijk. We hebben al enkele dagen volle tribunes gehad en ik hoop dat ook de komende dagen het publiek ons zal weten te vinden. Vooralsnog is deze jubileumeditie erg positief verlopen en we gaan na het concours alles evalueren, zodat we volgend jaar misschien nog wat meer kunnen verbeteren”.

Donderdag tot en met zaterdag zijn er in Martiniplaza de gehele dag springwedstrijden met internationale deelname. Zaterdagavond vindt het klapstuk van het zestigste Internationaal Indoor Concours Hippique Groningen plaats, de Grote Prijs Rabobank.

Marten Luiten en Emmelie Scholtens schitteren bij dressuur

In een prachtige ambiance wist Marten Luiten donderdagavond de kür op muziek bij de Lichte Tour op zijn naam te schrijven. Hetzelfde deed Emmelie Scholtens in de Zware Tour. Deze twee toppers lieten zien dat zij niet voor niets in de nationale dressuurselecties zijn opgenomen. Op de zevende dag van het Internationaal Indoor Concours Hippique Groningen in Martiniplaza zaten de tribunes bomvol en de honderden bezoekers beloonden Luiten en Scholtens met een daverend applaus.

Met zijn 10-jarige paard Johnny sloeg Luiten een enorme kloof tot de tweede combinatie Corinda Luttjeboer uit Zwartebroek, die tot 72.983 procent kwam. Luiten scoorde een totaal van 83.067 procent en daarmee liet de Winschoter ruiter zien dat hij niet alleen een aanstormend jeugdig talent is, maar zijn mannetje ook staat in een veld met deelnemers die vaak veel meer jaren ervaring hebben.

Dat de kloof ruim tien procent was had Luiten niet zo in de gaten. “Je weet niet hoe anderen rijden, want je bent zelf met de voorbereiding van je eigen proef bezig. Maar tien procent is inderdaad fors”, liet hij lachend weten. De uitvoering zag er ogenschijnlijk prima uit, maar de ruiter zelf was niet snel tevreden. “Tijdens het rijden merk je dat het altijd wat beter kan. In mijn beleving was er genoeg op aan te merken, maar daar ga je in de trainingen weer aan werken.”

Opvallend was dat Luiten voor het eerst deze kür op muziek reed met Johnny. “Hij heeft deze kür nog niet eerder gereden en dan is het mooi dat het voor eigen publiek tot een overwinning leidt”, zei de tevreden winnaar, die deel uitmaakt van het Nederlandse A-kader onder de 25 jaar. De 22-jarige Luiten heeft de komende weken weinig wedstrijden op het programma. “Ik hoop dat ik begin maart mee kan doen aan de Dutch Masters (Indoor Brabant) en daar ga ik mij nu op richten.”

De overwinning van Luiten kwam tot stand onder toeziend oog van de bondscoach van de dressuurjeugd, Monique Peutz uit Groningen. Ze was niet alleen trots op Luiten, maar gaf ook de organisatie van het IICH Groningen een flink compliment. “Martiniplaza is een prachtige accommodatie voor dit concours hippique. Wanneer ik zie hoe het hier is aangekleed, hoe het publiek meeleeft, het heeft bij deze eerste editie al een internationale uitstraling”, aldus de bondscoach.

Daarnaast had ze lof voor de deelnemers. “We mogen hier in het Noorden trots zijn op de kwaliteit van onze dressuurdeelnemers. Dat zien we ook vanavond en dat is alleen maar goed voor onze sport”, aldus Peutz.

Aan het slot van de dressuuravond wist de oorspronkelijk uit Onnen komende Emmelie Scholtens de kür in de Zware Tour te winnen. Ook zij overtuigde, want de score van 81.167, die ze behaalde met TandArt Glory Days, was onbereikbaar voor de concurrenten. Daarmee liet de tegenwoordig in Gorinchem wonende Scholtens zien niet voor niets tot het A-kader bij de senioren te behoren. Judith Ribbels uit Eibergen wist de schade nog te beperken. Met Fun Fun EB scoorde zij 74.283 procent en werd tweede.

Eerder op de avond wist Nicky Snijder uit Hasselt de winst in de kür op muziek in de klasse ZZ Zwaar te grijpen. Met l’Unique Sth was hij een klasse apart en dat kwam in de uitslag tot uitdrukking. Met een score van 74.975 procent sloeg Snijder een flink gat met zijn concurrenten. Van de andere combinaties kwam Nars Gottmer (Vledder) met Magnaat Asd nog het dichtst in de buurt van de ruiter uit Hasselt. Gottmer kreeg een waardering van 71.692 procent van de jury en mocht zich al tweede opstellen bij de prijsuitreiking.

Vrijdag gaat IICH Groningen verder met springwedstrijden voor paarden. Deze wedstrijden zijn zowel overdag als ’s avonds. Zaterdag, eveneens overdag en ’s avonds, staan ook springrubrieken op het programma.

Laura Zwart en Larissa Molenkamp winnen kür

Ze had zich enorm verheugd op deelname aan de finale Z1-Z2 dressuur bij het IICH Groningen en haar enige optreden in Martiniplaza verliep voor Laura Zwart uit Oosterwolde zeer voorspoedig. Woensdagavond pakte ze met haar eigen gefokte paard ZAV Lumen Jackson met ruime voorsprong de overwinning in de kür op muziek. De jury beloonde haar optreden met 72.044 procent en daarmee bleef de amazone uit Oosterwolde Maike Slootweg uit Midwolda ruim voor. Slootweg kreeg voor haar kür, die ze uitvoerde met Man of Romance, 71.511 procent van de jury.

Na de beslissende proef straalde Laura Zwart op haar paard. “Het ging geweldig. Ik werd er emotioneel van. Je hebt natuurlijk de voorronden al veel eerder gereden en bij die voorselectie stond ik ook al bovenaan en dan verheug je je op de finale. Dat ging hier zo goed, daar kan ik echt emotioneel van worden. Ik was echt heel blij”, liet Laura Zwart woensdagavond na de overwinning weten.

De amazone was vol lof over de accommodatie die het Internationaal Indoor Concours Hippique nu benut voor het evenement. “Dit is een super accommodatie. De bodem is prima, zowel bij de inrijpiste als ook in de wedstrijdring IICH Groningen. Dat is natuurlijk van enorm groot belang voor de paarden. En ook de stalling is dik in orde”, aldus een erg tevreden Laura Zwart.

Na Maaike Slootweg kwam de derde plaats in de Z1 kür op muziek in handen van Marjan Hooge uit Ees. Met Senang HJH behaalde ze een resultaat van 70.555 procent.

Later op de avond wist Larissa Molenkamp de kür in de klasse ZZ Licht op haar naam te schrijven. De amazone uit Haren kwam met Invester tot een score van 69.442 procent en alle drie juryleden die haar proef beoordeelden, hadden op hun onderdeel Larissa als beste genoteerd. “Ik wist tijdens de proef dat ik die sterk had gereden. Ik heb geen fouten gemaakt en het liep gewoon heel soepel. Het is net of mijn paard van dansen op muziek houdt. Het lijkt of hijzelf van de kür houdt en een leuk showtje wil weggeven. Ik ben hier heel erg blij mee”, aldus de winnares, die na afloop straalde van blijdschap. Hoewel ze donderdagochtend om acht uur alweer als eerste combinatie moet aantreden in de dressuur voor ZZ-combinaties, nam ze woensdagavond na de prijsuitreiking alle tijd om haar succes met vele mensen te delen.

Als tweede eindigde Saskia Knol met Magente. Haar score was 68.333

Het IICH Groningen in Martiniplaza gaat donderdagochtend verder met de dressuur in de Lichte en Zware Tour en donderdagavond staat onder meer de kür op muziek voor ZZ combinaties op het programma.

Jeugd geniet bij IICH Groningen

Lachende, maar ook een aantal gespannen gezichtjes waren op de ochtend van tweede kerstdag te zien in Martiniplaza waar het IICH (Internationaal Indoor Concours Hippique) Groningen na een rustdag werd hervat. Het was de beurt aan de jeugdige ruiters en amazones, in leeftijd variërend van 4 tot en met 13 jaar tijdens het De Wilde Wegenbouw Bixie Event. De jongste generatie spring- en dressuurdeelnemers, totaal bijna vijftig deelnemers, kwam in de ring en trachtte zo goed mogelijk te presteren. De prachtig aangeklede piste van Martiniplaza maakte op enkele van de deelnemers diepe indruk, maar het belette hen niet om een prima prestatie neer te zetten,.

Bij de springruiters deden ook enkele uit de hippische sport vertrouwde namen mee. Teun van Geel, zoon van de bekende Drentse ruiters Daan van Geel en Mareille Schröder, ging foutloos over de balken die vlak boven de grond waren geplaatst. Na zijn rit kreeg Teun, net als andere deelnemers, opbouwende woorden van de jury, zodat hij de ring trots kon verlaten. Dat het hippische bloed al jong door de aderen stroomt was aan de namen van andere deelnemers te merken. Ook de dochter van Mathijs van Geel, Pleun, bekwaamde zich op het mini-parcours, net als Veerle Klontje, kleindochter van IICH Groningen-voorzitter Aaldert de Vrieze. De springwedstrijd werd bijgewoond door tal ouders en opa’s en oma’s die tweede kerstdag graag opofferden voor de jonge kroost.

Hetzelfde beeld was er in de middag bij de dressuur. Ook hier kwamen vele jeugdige deelnemers in actie.

De deelnemers kregen na afloop hun prijzen uitgereikt door de Kerstman en ook kregen zij de felicitaties van de heer De Wilde van De Wilde Wegenbouw, dagsponsor van de Bixiewedstrijd.

In de pauze, tussen het springen en de dressuur, trad Jesse Drent op. De 28-jarige hippische entertainer Drent kwam met enkele paarden in de ring en hij toonde de jeugd en ook de oudere bezoekers dat je met geduld en begrip veel van de dieren gedaan krijgt. Drenth liet zien hoe je op een positieve manier kunt samenwerken met pony en paard.

Na de show was er voor de jeugdige deelnemers een meet en greet met Jesse Drent.

Ook de komende dagen is er veel op paardensportgebied te beleven tijdens IICH Groningen in Martiniplaza. Woensdag staan de finales dressuur pony’s op het programma en ook de kür op muziek voor pony’s en paarden.

Ideaal begin van IICH Groningen in MartiniPlaza

Een beter begin van de zestigste editie in de nieuwe locatie MartiniPlaza had het Internationaal Indoor Concours Hippique Groningen zich niet kunnen wensen. De eerste combinatie die donderdagmiddag het spits afbeet in de eerste wedstrijd, de in het Duitse Heede wonende Russin Anna Lapteva met Million Dreams reed een foutloze rit en opende daarmee het concours. Na haar rit liet zij zich lovend uit over de accommodatie. “Het ziet er prachtig uit, heel mooi aangekleed en een prima bodem”, aldus de amazone.

IICH Groningen-voorzitter Aadert de Vrieze had vlak voor de eerste rit het evenement officieel geopend en sprak lovende woorden richting vrijwilligers die het hebben gepresteerd in iets meer dan drie dagen MartiniPlaza om te bouwen tot een prachtige paardensportaccommodatie.

Het is voor het eerste dat het jubilerende IICH haar opwachting in de stad Groningen maakt. Na in 1963 te zijn begonnen in de toenmalige strokartonfabriek De Vrijheid in Veendam is het concours na vier jaren via strokartonfabriek Phoenix, in 1968 in de Sorghvliethal in Veendam verdergegaan. In 1997 verhuisde het naar de Eurohal bij Van der Valk in Zuidbroek en vanaf nu is MartiniPlaza de thuisbasis van de organiserende Stichting Ruitersport Noord-Nederland. Met MartiniPlaza is een contract van vijf jaar gesloten, met een optie voor nog eens vijf jaren.

De organisatie laat het jubileum de komende weken, het evenement duurt tot en met 6 januari, niet ongemerkt voorbijgaan, want in het evenementencomplex is een foto-expositie van zestig jaar IICH ingericht. Daarnaast is er woensdagavond 3 januari in het kader van het jubileum een grote showavond.

Het concours hippique kent een breed scala aan wedstrijden. De jongste ruitertjes komen aan bod, maar de al iets gevorderde jeugd. Voor hen staat er springen en dressuur op het programma, maar daarnaast komende landelijke ruiters in actie bij spring- en dressuurwedstrijden. Ook zijn er dressuurwedstrijden voor de internationale deelnemers en niemand minder dan Adelinde Cornelissen maakt donderdag 28 december haar opwachting in MartiniPlaza. Dan komen ook het jonge aanstormende talent Maarten Luiten uit Winschoten naar IICH Groningen, Linda Kouwenhoven en de regionaal bekende amazone Corine Luttjeboer en vele anderen.

Zondag 31 december is ingeruimd voor de menners met het Open Groninger Kampioenschap Mini-marathon. De tweede dag in het nieuwe jaar is ingeruimd voor de KWPN Hengstencompetitie 2023-2024. Vanaf donderdag 4 januari staan de internationale springrubrieken op het programma, met vanuit Nederland bekende deelnemers als Jur Vrieling, Suzanne Tepper, Pim Mulder, de bekende Nederlandse springfamilie Thijssen uit het Limburgse Sevenum, Henk Jan Schuttert, Albert Zoer en de twee broers Job en Weite Oldenziel.

Het publiek is alle dagen welkom in MartiniPlaza en bezitters van de “Stadjerspas” ontvangen korting op de entreeprijs. Parkeren kan onder meer op de drafbaan nabij MartiniPlaza.

IICH in de startblokken in MartiniPlaza

In MartiniPlaza in Groningen wordt al enige dagen druk gewerkt om alles in gereedheid te brengen voor het 60ste Internationale Indoor Concours Hippique (IICH) Groningen, dat komende donderdag begint.

Het is voor het eerst dat het aansprekende paardensportevenement in MartiniPlaza wordt gehouden. Voorheen had het concours onderdak in de Eurohallen in Zuidbroek en daarvoor in de Sorghvliethal in Veendam.

Om 17.00 uur reed dinsdagmiddag de eerste vrachtwagen met zand voor de bodem van de tijdelijke paardensportaccommodatie de topsporthal van MartiniPlaza binnen. Tot diep in de nacht wordt doorgereden, zodat de bodem gereed gemaakt kan worden door de medewerkers van Klaas Meijer Bodems uit De Punt, specialist in bodems voor hippische sporten.

In totaal wordt 660 kuub bodem naar MartiniPlaza gebracht. Het grootste deel komt uit de opslag van het IICH in Zuidbroek, een ander deel komt vanuit De Punt naar Groningen.

Volgens Erik Schuringa, die de technische zaken van het concours hippique coördineert, wordt de bodem 20 centimeter dik, de ideale dikte voor paardensport. “De bodem voor het concours bestaat uit speciaal zand waar textielvezels door gemengd zijn, zodat de vloer erg veerkrachtig is, goed voor het welzijn van de paarden.”

Omdat voor het eerst gebruik gemaakt wordt van de accommodatie van MartiniPlaza moet de organisatie op details anders werken dan in Zuidbroek, maar tot op heden loopt alles naar wens.

Ook de tijdelijke stalling voor de wedstrijdpaarden worden opgebouwd in MartiniPlaza en deels in een speciale tent in de directe nabijheid van het complex. Totaal kunnen 260 paarden ondergebracht worden in boxen, waarvan 200 in MartiniPlaza en 60 in de tent.

Om alles zonder overlast voor het verkeer op de ring van Groningen te kunnen laten verlopen, wordt voor aanvoer van zand, paarden en ander groot materieel een speciale ontsluitingsweg bij MartiniPlaza gebruikt.

Vraagprogramma CSI1* en CSI2* vastgesteld

Het vraagprogramma van de FEI voor de CSI1* en CSI2* is vastgesteld en gepubliceerd op de website.  Kijk hier voor het volledige vraagprogramma. Voor vragen m.b.t. het vraagprogramma kunt u terecht bij het wedstrijdsecretariaat , bereikbaar via sport@iichgroningen.nl

Uitslagen Dressuur Derby IICH Groningen bekend

In 2 weekenden reden dressuurruiters en - amazones vanuit het hele land selectiewedstrijden om zich te plaatsen voor de grote finale op 27 december in Martiniplaza. De aftrap was op 10 november in manege Avinia Staete in Winschoten, ook op 11 november werd hier gestreden. 12 november verplaatste de organisatie zich naar Exloo en een weekend later waren zij te vinden in Vlagtwedde en Tolbert. De uitslagen staan online en vind je hier. Iedereen die zich gekwalificeerd heeft voor de finale: van harte gefeliciteerd! Ben je geplaatst dan moet je je deelname bevestigen via mijn knhs, dit kan tot 10 december. Heb je je voor 10 december niet opgegeven dan gaan we er van uit dat je niet deelneemt en worden de reserves benaderd. Veel succes met de voorbereidingen voor 27 december!

Ticketverkoop 60e editie van start gegaan

Vanaf de 60e editie is het voor het eerst mogelijk vooraf tickets te kopen voor het IICH Groningen. Tickets zijn vanaf 2 oktober te koop via Martiniplaza.  Mis dit jubileumjaar niet en koop je tickets via deze link bij Martiniplaza Groningen.  Tickets blijven ook nog gewoon te koop aan de kassa. Wil je verzekerd zijn van een plekje? Koop dan nu alvast je tickets! We kunnen niet wachten om je te verwelkomen op dit bijzondere evenement.

Nieuwe locatie zorgt voor nieuw logo

Vernieuwd logo IICH Groningen

Wanneer je naar Groningen komt, zie je hem al ver boven de stad uitsteken, de Martinitoren! Al eeuwenlang kijkt “𝗱’𝗢𝗹𝗹𝗲 𝗚𝗿𝗶𝗲𝘇𝗲” uit over het centrum van Groningen en is het een vertrouwd aangezicht voor onze provincie. Maar wat is er zo bijzonder aan de Martinitoren? In de afgelopen 500 jaar brandde de Martinitoren af, sloeg de bliksem in en stortte hij bijna in. Op de stoep werden oorlogen gewonnen en verloren, toch hield de toren stand en is met zijn 97 meter nog steeds het hoogste gebouw van de stad.

De Martinitoren heeft net als het IICH Groningen diverse hoogtepunten, maar ook tegenslagen getrotseerd. Ondanks dat hield de toren stand en IICH Groningen ook! Laat dat nou net de Groningse mentaliteit van “𝗸𝗼𝗽 𝗱𝗲𝗿 𝘃𝗲𝘂𝗿” perfect weerspiegelen! Wij vinden zelf met de nieuwe locatie in het hart van de stad Groningen de Martinitoren dan ook een prachtige toevoeging aan ons logo. 

60ste editie van IICH Groningen introduceert vernieuwde selectiestijl voor dressuurruiters

Dressuurruiters kunnen zich gaan voorbereiden op de 60ste editie van het Internationaal Indoor Concours Hippique (IICH) Groningen. De inschrijving voor de selectiewedstrijden worden binnenkort geopend en zullen op een nieuwe manier plaatsvinden.

Een opvallende wijziging in de selectieprocedure is dat de selectiemomenten voor de grote finale in Martiniplaza niet meer op één locatie worden gehouden. In plaats daarvan worden ze nu verdeeld over verschillende accommodaties en data. Hierdoor komen de selectiemomenten dichter bij het evenement in Martiniplaza te liggen, waardoor de spanning en competitiegeest verder worden aangewakkerd.

De afgelopen jaren werd de selectie verreden tijdens de DressuurDerby in Veendam. Alhoewel dit een prachtige accommodatie is en de DressuurDerby steeds een groot succes was was er de wens van deelnemers om de selectie indoor te laten verrijden en dichter op het IICH Groningen te laten plaatsvinden. Met de wijziging van de selectiewedstrijden dit jaar komt de organisatie aan deze wensen tegemoet.

De selectiewedstrijden worden verreden op:

Klasse Datum Locatie Proef

Z1 en Z2 pony’s 10-11-2023 (avond) Winschoten 1e proef

Z1 en Z2 pony’s 11-11-2023 Winschoten 2e proef

Z1 t/m ZZL paarden 11-11-2023 Winschoten 1e proef

Z1 t/m ZZL paarden 12-11-2023 Exloo 2e proef

B t/m M1 paarden 18-11-2023 Vlagtwedde 1e en 2e selectieproef

B t/m M2 pony’s 19-11-2023 Tolbert 1e en 2e selectieproef

M2 paarden 19-11-2023 Tolbert 1e en 2e selectieproef

De inschrijving voor de 60ste editie van IICH Groningen zal op 1 augustus om 18:00 uur geopend worden via MijnKNHS. Overige bepalingen van de selectiewedstrijden zijn hier te vinden.

De finaledag zal plaatsvinden op woensdag 27 december* in Martinplaza in Groningen.

IICH Groningen is een belangrijk hoogtepunt in de dressuurwereld en trekt elk jaar getalenteerde ruiters vanuit het hele land. Met de vernieuwde selectiestijl en finaledagbelooft de 60ste editie een buitengewone ervaring te worden voor zowel deelnemers als toeschouwers.

We wensen alle ruiters veel succes en kijken uit naar een spectaculaire competitie!

*finaledatum onder voorbehoud van wijzigingen

IICH Groningen - Internationaal Indoor Concours Hippique Groningen naar Martiniplaza

Het Internationaal Indoor Concours Hippique Groningen verhuist naar Martiniplaza. Van 22 december 2023 t/m 6 januari 2024 vindt het Concours Hippique voor de eerste keer plaats in de stad Groningen.

Het paardensportevenement vond door de uitbraak van de Covid-19 pandemie voor het laatst plaats in 2019 in de Eurohal te Zuidbroek. Het lag in de bedoeling van de organisatie om de editie van 23 december 2022 tot en met 7 januari 2023 ook daar te laten plaatsvinden. Omdat de hal toen voor andere doeleinden werd gebruikt en nog steeds niet duidelijk is of de hal voor de 60e editie wel beschikbaar is, moest de organisatie van het IICH Groningen uitkijken naar een andere locatie. Om die reden is Stichting Ruitersport Noord- Nederland een samenwerkingsovereenkomst aangegaan met Martiniplaza te Groningen.

Het IICH Groningen is een internationaal twee sterren concours. De eerste edities vonden plaats in de Sorghvliethal te Veendam. Uniek aan dit paardensportevenement is dat naast internationale topsport de paardensport in de volle breedte aan bod komt. In Martiniplaza kan het publiek gaan genieten van dressuur en springen op nationaal en internationaal niveau en zullen ook de jeugdruiters aan de start komen. Het concours is de “kraamkamer” voor de internationale paardensport. Ruiters, amazones en talentvolle jonge paarden maken op dit evenement kennis met een podium van internationaal allure. Ze doen belangrijke ervaring op en zetten de eerste stappen richting een internationale carrière. Combinaties die gestart zijn op IICH Groningen en in de prijzen zijn gevallen en of de grote finale hebben gewonnen komen we internationaal weer tegen tot op olympisch niveau.

Stichting Ruitersport Noord-Nederland is met haar voorzitter Aaldert de Vrieze verantwoordelijk voor de organisatie. Drijvende kracht achter het concours zijn daarnaast meer dan 100 vrijwilligers die samen met het bestuur zorgen voor een organisatie van hoge kwaliteit in een gemoedelijke sfeer. Stichting Ruitersport Noord-Nederland hoopt met deze stap het evenement verder uit te kunnen bouwen maar vooral dit unieke paardensportevenement in Noord-Nederland voor de komende decennia rond de kerstdagen te kunnen blijven organiseren.

Voorzitter Aaldert de Vrieze: “Ik ben blij met de keuze voor de stad Groningen en Martiniplaza. Deze accommodatie leent zich bij uitstek voor paardensport. De hoofdpiste heeft een bijzonder ambiance en brengt de sport aantrekkelijk dichtbij het publiek. De hallen waar de paarden gestald worden en waar de inrijpiste en dressuurpiste gesitueerd worden, zijn prettig en vooral diervriendelijk”. Bijzonder is dat bestuur en organisatie met Martiniplaza een samenwerkingsovereenkomst aangaan. Directie en management van Martiniplaza brengen veel expertise in op het gebied van de organisatie van topsportevents.

Aaldert de Vrieze: “Vanaf de eerste gesprekken hebben wij gemerkt zeer welkom te zijn bij Martiniplaza. Er is veel expertise en in het bijzonder veel interesse voor onze sport. Deze samenwerking moet leiden tot het verder uitbouwen van het evenement en het versterken van de positie binnen de hippische sport”.

Directeur Willem de Kok van Martiniplaza: ”In de reeks topsportevents is het IICH Groningen erg belangrijk. Dit past goed bij de ambities van Martinplaza, zoals ontwikkelen en positionering als topsportlocatie, daarnaast is er een grote economische spin-off en niet in de laatste plaats omdat we hiermee een zeer grote groep paardenliefhebbers plezieren”.

Hoewel het concours haar wortels in Oost-Groningen heeft, wordt de verbinding met “Stad” als voordeel ervaren. In Noord-Nederland is paardensport na voetbal de tweede sport. De doelgroep bestaat uit actieve beoefenaars, fokkers, handelsstallen en liefhebbers. Bestuur en organisatie zetten zich in de paardensport toegankelijk te laten zijn voor alle liefhebbers en hebben paardenwelzijn hoog in het vaandel staan.

Aaldert de Vrieze, voorzitter SRNN